Trends, merken willen ze altijd ‘bedenken’ en consumenten kopen ze graag in. Met de opkomst van de hipster, de groene hippie, de bewuste generatie, is ook de stijging in alternatievere aankleding van het huis in opmars. Vlinders in een doosje, een kleedje geïmporteerd uit Marrokko en een Boeddha in de woonkamer, want dat is allemaal hip.

We nemen een bestaand cultuurelement uit het buitenland, strippen het van de culturele achtergrond en presenteren het als nieuw! hip! Bewust! Wereldburger!. Dit fenomeen heet Columbusing en een prachtig voorbeeld hiervan zijn The Color Run en de Color/Holi feesten.

Ik ben zelf half Indiaas en ondanks ik geen hindoe ben, weet ik veel over de achtergrond en betekenis van holi pagwa, en weet ik eerlijk gezegd ook niet waarom mensen die participeren aan kleurpoeder feesten denken dat het ook maar iets met het religieuze feest doet qua respect.

Columbussing gebeurd wereldwijd en kan soms ook goed uitpakken, echter in hoeverre kan Columbussing geaccepteerd worden, totdat het disrespectvol naar de cultuur van origine wordt? Zou jij sex hebben op een Ganesha kleed van de Urban Outfitters met je One night stand? Dit kleed is trouwens ondertussen uit de collectie gehaald door de UO vanwege een mega protest van de Indiase gemeenschap in Amerika.

Voor hindoes is de olifantengod heel belangrijk en wordt het als disrespectful gezien om zijn aangezicht te gebruiken voor je bed waar je slaapt/zweet/sekst. Want dat is iets waar bij Columbussing geen rekening mee gehouden wordt. Items en ideeën worden gepresenteerd als nieuwe ontdekkingen zonder enig besef over de cultuur waar ze vandaan gehaald worden.

Persoonlijk kan ik me er snel aan irriteren als iets hier in Nederland als nieuw bestempelt wordt terwijl het al jaren onder iedereen zijn neus heeft gezeten. Bijna iedere Aziaat, Surinamer, Antilliaan kent wel vanaf kleins af aan kokoswater of klapperijs of Nata de Coco.

Iemand ‘ontdekt’ twee jaar terug Young coconutwater in Europa en Amerika en opeens moet ik voor me pakje kokos €2,50 betalen ipv €1.00. Blogposts op lifestyle sites over deze nieuwe superfood, 15 nieuwe merken die allemaal claimen jonger en beter kokoswater te hebben, zucht.
Ondertussen probeer ik met man en macht Falooda weg te houden van het grote publiek. Bubble tea hebben ze me al afgenomen, maar Falooda krijgen ze niet!

3

Urban Outfitters heeft niet alleen de hindoe gemeenschap over zich heen gekregen. In 2012 verkocht het bedrijf een shirt dat leek op de gele davidster die Joden moesten dragen tijdens Nazi Duitsland. Afgelopen maart nog werd Urban Outfitters gevraagd om een shirt uit hun collectie te halen met de tekst ‘ Jesus, I’m Drunk’ met een foto van Jesus die een biertje vasthoudt.

Door: Rabia Sitabi

Leave a comment