toko.concept.design-tw_400x400
De Beste 11 Toko’s van Nederland

De eerste keer dat EAST WEST zich op het vlak van toko-recensies begeeft, hoezo? Een top van Indische/Indonesische toko’s (lees opschepafhaaltoko’s) behoort niet zomaar vanuit Iens te worden opgesteld. Toch? Vanuit een persoonlijke toko passie, heb ik zelf een bepaalde toko expertise opgebouwd. Dit is niet een-op-een hetzelfde als origineel-authentiek-Indonesisch-eten-expertise, of ‘Indisch’ for that matter. Het gaat om de holistische ‘toko-ervaring’ die belangrijk is. Toko’s zijn een beetje zoals de Italiaanse gelatozaak in Rome, iedereen kent de beste, en altijd is het een ander. Over de jaren heen heb ik heel wat toko eigenaren leren kennen en ben vooral ook geïnteresseerd in elke unieke toko-experience. Vorig jaar heb ik deze passie nog samen met Jaimie Peeters vastgelegd in een fotoserie over Haagse Toko’s. De onderstaande lijst is totaal subjectief en persoonlijk en bovendien gebaseerd op waar ik toevallig woon en kom, echter wel door een self-acclaimed toko kenner ;). De lijst staat in willekeurige volgorde, en per toko benoem ik de specifieke eigenschappen. Een beetje zoals een film recensie op Imdb. Komt tie:

 

Toko Eddo
Voorburg

Peter kijkt graag door de keuken mee naar welke klanten binnenlopen. De grote getalen bezoekers komen hoofdzakelijk voor een ding: kip cashew. Dit gerecht is supernice, heel erg hartig. Typisch Indisch denk ik, en niet Indonesisch. Ik ken eigenlijk alleen kai pad mad muang, volgens mij is het daarop geïnspireerd? De rest van het eten is ook smakelijk, lodeh apart bij de rames, prijzen zijn schappelijk. De zaak doet niet superschoon aan, maar wegens de drukte geen drukte maken over hygiëne. Leuk personeel. Ze geven graag gratis kip cashew weg, want dan ben je hooked, ik in ieder geval.

 

Toko Menteng
Voorburg

Menteng, Jakarta daar woonde Barack Obama ooit. Pak The komt chique met super goed geprijsd Indonesisch eten. Ik kom hier al jaren. Z’n Chinees-Indonesische roots worden verklapt door de topper Lontong Cap Go Meh, en de sate babi is ook zeer de moeite waard. Hij zit op de hoek bij Eddo, vandaar dat hij ook kip cashew verkoopt, maar dat is niet de reden waarom je bij Menteng gaat eten of afhalen. Gewoon Q voor Quality.

 

Si-Pentje
Den Haag

De godfather van de Indische/Indonesische toko in Nederland. Ventje draait overuren in de keuken om ook de subsidiary ‘Bij de Toko’ in Zoetermeer te bevoorraadden. De gezellige toko heeft een zeer schone keuken, familiale sfeer en enkele toppers. Vooral rendang en bami (volgens een vriend de benchmark van elke toko) en verslavend als crack. De toko zit ergens achteraf in Den Haag, maar het iconische logo van het gezicht van Ventje bewijst z’n status.

Pak Ventje in vol ornaat

Pak Ventje in vol ornaat

 

Anak Blitar
Hoofddorp

De vitrine lijkt wel een kilometer lang, de keuze is ongewoon groot hier in Hoofddorp. Persoonlijk vraag ik me dan af of het allemaal wel a. lekker is en b. vers. Maar als je er eet dan snap je dat het goed zit. De smaak is echt explosief, I mean damn! en er is me vastbesloten gezegd dat ze geen MSG gebruiken, wat goed is, want m’n haar valt al uit. Het eten wordt geserveerd in een mandje. Het personeel is correct, maar beetje stijf in mijn opinie, wat toch een onderdeel uitmaakt van de rating. De prijzen zijn ook niet voor je dinsdagavond cravings, eerder voor eens in de zoveel tijd op een donderdag, maar dan ga je ook wel echt lekker.

 

Toko Pandora
Hoofddorp

Ook in hoofddorp, Pandora. Pandora’s box? Deze toko draait echt niet normaal goed dus: vers. Deze toko is niet normaal goedkoop, je krijgt er gratis water, kroepoek, thee en koffie bij als je besluit om on the spot te nuttigen. De sayur lodeh is top, 4 keuze’s tempe, vind ik nogal wat persoonlijk. Sinds kort halal, voor de halal-liefhebber en een vitrine vol voor echte Indonesiërs met otak-otak, Sayur Lontong (Cap go Meh), Kue Jagung en andere toppers). Hier wil je eten. Personeel is in voor een grapje, niet onbelangrijk.

Design door Tan Nuyen, idee Daniel Kwee

Design door Tan Nuyen, idee Daniel Kwee

 

Toko Gembira
Haarlem

Strenge types daar, maar ook streng op hygiëne zo lijkt. Superschoon in ieder geval lijkt deze Indonesische toko met Indo-Chinese eigenaren. Echte top toko, meer een winkel dan opschep toko, maar wat ze verkopen is van goede kwaliteit. In de winkel hebben ze ook zelf gemaakte generic pindasaus, en eigen sambals wat iets zegt over hun dedication to quality en eigen visie. De vitrine is echt classic, met handgeschreven labels dat je er niks op mag zetten en de rames is in twee maten waarbij ook het aantal gram van de bak wordt genoemd. Voor als je zin hebt in grams of Indonesian food.

 

Warung Bude Kati
Den Haag

Bude Kati is echt Javaans. Top gerechten in dit meer-restaurant-dan-toko toko, dat daarom dan ook een plek is voor Indonesische exchange studenten om hun nasi rawon te tjappen. Enggar (waddup!) draagt steevast batik, dat op een niet-exotiserende manier werkt, voor degene die op zoek zijn naar sygnifiers of authenticity. Het is gewoon de real deal. Alles gaat planplan, dus neem de tijd en drink een bintang.

 

Toko Toet
Den Haag

De Indische parel? Een echte indo, Indische toko. Dus niet half-Indisch, want Indisch is al gemengd (les 1. Indisch vs. Indonesisch). Doet nog koloniaal aan, de inrichting stamt uit begin jaren tachtig zo lijkt, maar dan wel onberispelijk schoon gehouden. Het eten is echt allemaal van goede kwaliteit. Eigen sambals, je denkt terug aan het oude Indië, ook al ben je in de jaren 80 geboren. Dit is misschien wel de oudste of in ieder geval een van de meest iconische toko’s van Den Haag.

 

Toko Semerang
Groningen

Sorry, maar alle andere toko’s zijn in de randstad. Zo niet Semarang, vernoemt naar de plaats in oost-Java. Vroeger was ik ooit een accountmanager bij een kinderwagenbedrijf, dus at ik op de kosten van de zaak m’n lunch. In Grun deed ik dat bij Toko Semarang. Royaal bord, sterke smaak, dat is wat ik me herinner. Ik zet deze toko erop, gewoon omdat het me altijd is bijgebleven, ik weet niet of het nog steeds zo is, maar als ik Iens lees zal het nog zo zijn. Goed bezig daar in het Noorden.

 

Toko Vonn
Heemstede

Vonn van Yvonne? Dat dacht ik ooit te horen van m’n vader. Deze toko zit in het chique Heemstede. Ik vind de zaak wat stijfjes, en de manier waarop wat formeel. Sate kan niet apart, moet in bak erbij dat soort dingen. Zelf ben ik meer een voorstander van informeel, zeker als het over toko’s gaat, wat voor mij toch ook wel m’n quasi semi-Indo(nesian?) identiteit in een fysiek jasje vertegenwoordigt. Desalniettemin, maken ze een mean bakje rames. De smaak is diep en sterk, aanrader is daging blado.

 

Toko Soember Redjeki
Den Haag

Tante Hong voor de vaste bezoekers. Deze schat van een vrouw, oorspronkelijk uit Surabaya kookt goed. Je komt hier niet voor het schepeten, maar voor de specials die op A4tjes staan. Nasi goreng Surabaya, lotek of sate bumbu bijvoorbeeld. Neem de tijd, en kom niet alleen voor het eten maar voor de sociale interactie. De toko aan de Rijswijksestraat in Den Haag doet wat verlaten aan, maar daar ging het verder nooit om. Ik kom er ook in de keuken en alles is in orde, altijd lekker en goed.

Tante Hong

Tante Hong

 

Stiekem nummer 12..

Toko Garuda Mas
Hilversum

Ik was de zaak helemaal vergeten, omdat ik niet zo vaak meer in Hilversum kom. Club Rex werd een beetje teveel van het goede. Garuda Mas. De kleine maar fijne toko is heel easygoing, niet te netjes, maar vol met eten. Dit is een plek waar ik graag m’n steenkolen Bahasa Pasar oefen, omdat de mensen relaxed zijn. Ik eet hier standaard Tahu Ketoprak, gewoon zonder lontong bestellen als je op een koolydraatvrij dieet bent. De beste Ketoprak van het land, behalve dan bij je tante natuurlijk natuurlijk.

—–

 

Ik heb meerdere toko’s bezocht in de loop der jaren waaronder Iboe Tjilik, Toko Frederik, Toko Nobel, Toko Dayang, Toko Madjoe, Toko Mitra, Toko Gembira Almere, Toko Mahkota, Toko Ramee, Toko Bandung, Toko Restu, Toko Ikan Mas, Toko Selera Anda, en Toraja House. Er zijn er ook nog een paar die ik moet bezoeken: Toko Jaya, Toko Mini (niet Warung Mini) en nog veel meer. Elke stad kent z’n toko. Toko Times all the time!

Daniel Kwee

Leave a comment