kunst en cultuur: fotografie East West is altijd op zoek naar creatieve individuen en zogenaamde change agents, die zich bezighouden met kunst en cultuur en daarmee ook een kleine positieve bijdrage willen leveren aan onze kijk op de wereld. In deze bijdrage: Hera Nierawati. Een jonge fotografe die een serie foto’s heeft gemaakt in Indonesie.

Wie ben je en waar kom je vandaan…
Mijn naam is Hera Nierawati, geboren in Tasikmalaya, Indonesie. Ik ben opgegroeid in Bandung, een stad die vroeger “Kota Kembang” (letterlijk vertaalt bloemenstad) werd genoemd. Bandung is de informele hoofdstad van de Sundanezen, die in West Java de dominante bevolkingsgroep vormen. Hier wordt naast het standaard Indonesisch ook Sundanees gesproken.

Op mijn jongere leeftijd ben ik gaan studeren in Nederland en Ik ben niet lang geleden afgestudeerd als interieur architect aan de academie Minerva te Groningen. Momenteel werk ik als interior architect en product designer in Jakarta. Fotografie is altijd mijn passie geweest. Een bepaalde beeld en sfeer vast leggen om mijn verhaal via beeld te vertellen is voor mij de uitdaging.

Tussen Rijk en Arm
Op de noordwestkust van het eiland Java ligt Jakarta, de hoofdstad van Indonesie. Een echte metropool, vol met moderne en nieuwe hoge gebouwen. De meeste van de gebouwen fungeren als kantoren en appartementen. Het is duidelijk te zien dat Jakarta in een rap tempo aan het moderniseren is. Wat ik daardoor zie zijn de enorm grote verschillen tussen rijk en arm.

De distributie van welvaart is ongelijk, en in Indonesie misschien wel ongelijker dan elders in de wereld. Rijk en arm leven daardoor ook in verschillende werelden. Met elkaar in de stad, echter in totaal verschillende omstandigheden. Rijk en arm hebben bepaalde benamingen voor elkaar, de mensen die “rijk” zijn worden orang gedongan genoemd en de mensen die “minder rijk” worden orang pingiran genoemd.
Tukang
Deze fotoserie gaat over de beroepen van orang pinggiran. Ze zijn vaak een kleine ondernemer/werker met een zeer laag inkomen; mensen die echt hard voor hun geld en bestaan moeten vechten. Ze worden ook wel “Tukang “ genoemd. Omdat hun beroepen zo klein zijn, zijn ze relatief onzichtbaar.

In deze fotoserie heb ik getracht om de verschillende specifieke karaktereigenschappen van tukang naar voren te brengen en hun kwaliteiten zichtbaar te maken.
zie de hele fotoserie op www.eastwestculture.com

tukang-kelapa.jpg

tukang-pisang

tukang-pisang

tukang-sayur

tukang-telor

Leave a comment